Oppia Ikä Kaikki

Hyttyssodan saldo

 • Arviolta 150 000 hyttystä. En jaksanut laskea.
  Arviolta 150 000 hyttystä. En jaksanut laskea.
 • Eri kuvakulma
  Eri kuvakulma
 • Mosquito Magnet Patriot
  Mosquito Magnet Patriot

Kesäkuussa paloi käämit kun mökillä oli kuutiometrillä ilmaa ainakin sata(tuhatta) verenhimoista verenimijää. Niitä oli niin paljon, että ininä kuului sisälle asti. Päätin että saa riittää. Oli aika aloittaa joukkotuho.

 

Olin jo aikaisemmin harkinnut paljonpuhutun itikka-ansan hankkimista, mutta testien mukaan paras, Mosquito Magnet oli loppuunmyyty aikaisempana vuonna. Tänä vuonna niitä sai, joten löin pankkikortin myyjälle ja kannoin kotiin Mosquito Magnet Patriot -hyttysansan. Laite maksoi muistaakseni hieman päälle 400e. Lisävarusteet olivat odottomattoman kalliita, tosin kaasua lukuunottamatta niillä pärjäsi koko kesän.

 • Toinen hyttyspussi/laatikko: +20e
 • Puhdituspatruunat 3kpl: +20e
 • Octenol -hajuhoukutintyynyt 3kpl: n. 45e
 • Nestekaasu 11kg : n. 20e (jos omistaa pullon)

Laitteen kasaus oli muuten kätevää, mutta pohjassa olevan tuubin (johon hajutyyny menee) korkki oli tehty tyhmällä muoviklipsillä, joka murtui heti kun en huomannut mikroskooppisia koloja joihin se olisi pitänyt napsauttaa. Heitin korkin kuikkaan ja korvasin jesarilla.

Kaasupullo meni ensimmäisellä kerralla paikoilleen heittämällä, mutta kiinteän kaasuletkun venttiilin merkinnät olivat ristiriitaiset: venttiili on auki kun iso liekin kuva on ylöspäin, mutta vieressä on nuoli sivullepäin ja siinä lukee open. Laite lämpeni hetken ja led valo ilmaisia että se on päällä. Ensin näytti siltä, ettei koko romu toimi kun saaliina oli vain yksi hyttynen tunnissa, mutta seuraavana yönä niitä oli jo satoja. Ei muuten kannata sijoittaa ansaa edes testinä kuistille, koska Octenolin haju saattaa tulla sisälle.

 

Ansa kuitenkin näytti toimivan ja itikoita kertyi tasaiseen tahtiin. Ensimmäinen häkki/pussi/laatikko täyttyi viikossa, joka on valmistajan mukaan 10 000 hyttystä. Ansan siirtäminen myötätuuleen auttoi. Ensimmäinen kaasupullo tyhjeni muistaakseni parissa viikossa, eli paljon nopeammin kuin luvattu 3 viikkoa. Toisessa tai kolmannessa oli jokin vika, eikä (surkeasti suunniteltua) kaasuliitintä saanut napsahtamaan kiinni kaasupulloon. Lisäksi yksi kaasupullo vuoti kaasua, mutta saatiin uusi vaihdossa. Suosittelen komposiittipulloja.

 

Itikoiden määrä väheni kesän aikana, mutta tasaisesti kaikkialla eikä vain pihapiirissä. Ensimmäisinä viikkoina niitä oli paljon joka paikassa vaikka ansa saalisti ötököitä pussikaupalla. Elokuun lopulla itikat hävisivät joka puolelta ja päätimme lopettaa kaasun tuhlaamisen muutamien hyttysten takia.

 

Loppusaldoksi arvioin, että ansa söi kesän aikana 150 000 hyttystä, mikä on minusta aika monta. Varsinkin jos miettii että joka hyttynen voi munia seuraaviksi kesiksi 100-200 uutta hyttystä. Ansasta jäi siis ristiriitainen olo: saalistaa, muttei ilmeisesti riittävästi. Hyöty saattaa näkyä paremmin vasta ensi kesänä. Katsellaan sitten.

 

Nautitaan nyt kylmistä ilmoista kun verenimijöitä ei ole.

 

 

_________________________________

Vinkkejä:

 1. Hajupatruunan paikan korkki on haperoa muovia ja hajoaa hyvin helposti. Huomaa pienet kolot johon se loksahtaa.
 2. Kaasuliitin on aivan surkea ja vaikea saada paikalleen joissain tapauksissa. Jos voit, hommaa kaksi kaasupulloa jos toinen ei mene paikalleen. Toinen vaihtoehto on ottaa ansa (laiteosa) mukaan kun käy ostamassa kaasua niin voi kokeilla paikan päällä.
 3. Hämähäkit ihastuvat laitteeseen, joten siivoa seitit pois laitteen sisä- ja ulkopuolelta
 4. Puhdistupatruuna (CO2) on hyvä käyttää usein (ainakin joka kaasupullon jälkeen) tai laite alkaa pätkiä ja ei pysy päällä. Halvempi vaihtoehto voi olla paineilma, mutten ole varma toimiiko.
 5. Pistä laite paikkaan, jossa on suurin osa päivästä varjoa - et kuitenkaan jaksa siirrellä sitä tuulen mukaan päivittäin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ohoh, vaikuttaa tehokkaalta. Ja ymmärrän hyvin, se ininä tekee hulluksi. Tappaako se vain hyttyset vai meneekö mukana yöperhosia? Se olisi vähän sääli.

Minun luonani on aina vähähyttyistä sillä pääskyset ja lepakot tuntuvat skruudaavan suurimman osan. Syvä kiitos näille apureille.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Yöperhosia se ei saalista, koska ne eivät ole persoja hiilidioksidille tai octenonille - joka simuloi ihmistä.

Tietääkseni itikat eivät ole minkään eläinlajin pääravintoa ja linnut&co syövät niitä vain minimaalisesti. Veikkaan että kuiva ympäristö on syynä itikoiden vähyyteen siellä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Puutarha on toki aika kuiva. On lähituntumassa kosteita luhtiakin missä lisääntyä, mutta pääasiallinen märkyys on merivettä kun saaressa asuu. Jotain merkitystä on kyllä näillä eläimillä, ne viuhivat kuin tornadot kaiket illat kesäkaudella. Lepakoita on todella runsaasti ja pääskyillä on pihapiirissä 6-8 pesää.

Matti Jalagin

Massamurhaaja.

Ja kehtaa vielä herkutella joukkotuhontavälineillä kuvien kanssa.

Kaikkea sitä.

Meihin pohjoisen olentoihin noilla äänillä tai ötököillä on jostain kumman syystä vähemmän vaikutusta tai sitten minä vain haisen niin pahalle.

Valkosipuli ja tervankusi sisäisesti nautittuna auttaa tai sitten ei auta.

Jäin tässä vain miettimään sitä, mistä kohtaa luonnon kiertokulkua tuo Sinun lopullinen ratkaisusi on nyt poissa, koska kaikki rikastuminen on kuulemma aina jostain muualta pois ja tuosta kuvasta päätellen raadot ovat rikastuneet oikein kasoiksi asti ja saakka.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Itikoita oli menneenä kesänä aivan jumalaton määrä. Miksi sietää niitä jos niistä voi päästä eroonkin?

Halvempi ratkaisu voisi olla seuraava:
-muoviämpäri + kansi
-kiljuainekset
-tuuletin
-octenol panos
-pala hyttysverkkoa

Kilju käymään, tuuletin puhaltamaan kanteen tehdystä reiästä sisään ja verkolla tukitusta ulos. Octenol tyyny astian päälle ja koko hoito johonkin sateelta suojaan. Kokeilen sellaista ensi kesänä - jos hyttysiä vielä on.

Matti Jalagin

Tulisin mielelläni tarkkailemaan toimintaa, mutta voisiko sen tuhonnan aloittaa pelkällä ämpärin pohjalle jääneellä hiivalitkulla?

Mahtuisi niitä uhrejakin sinne sitten enemmän eikä menisi hyvä juoma piloille.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #6

Tuskin toimisi - hyttyset ovat aika kotonaan vedessä. Lisäksi käymisestä lähtevä hiilidioksidi ei vedä hyttysiä yhtä hyvin puoleensa läheltä kuin octenol.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #7

Olen samaa mieltä ja lisäksi kuolleista raadoista kiljuun imeytyneet aromit saattaisivat aiheuttaa elävissä sopivan pelkotilan.

Pirustako sen tietää, kuinka tarkka vainu noilla verenimijöillä on?

Olenkohan minä muuten ymmärtänyt ajatuksesi kiljusta väärin, kun käsitin sinun käyttävän trappinä tuota käymässä olevaa jaloa raaka-ainetta itseään?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #8

Kilju olisi siis hiilidioksidin tuottamista varten. Muutenhan olisi sama laittaa vesiämpäri ja toivoa parasta.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #9

Nyt minä ymmärrän.

Kilju markkeeraa siis ihmistä itseään eli hyttynen ei huomaa eroa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #10

Käsitykseni mukaan sääsket eivät kovin aktiivisesti pörrää sammuneen henkilön kimpussa. Tulkitsisin tämän aldehydien vieroksunnaksi.
Eli suosittelen herroille runsasta päivittäistä kiljun nauttimista, ihan vain torjunta ja kehonsäilytysmielessä.

Ongelmapäivinä voi sitten levittää pikiöljyä pintaan. Tulee kaunis rusketus.

Matti Jalagin Vastaus kommenttiin #11

Nyt alan ymmärtää lapsuuteni hämäriä muistikuvia pappalasta, jossa noilla paikallisilla alan miehillä oli aina ylen tumma rusketus.

Luulin, että höttiäiset karttoivat niitä paikallisuuden takia.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #11

"1-Octen-3-ol, octenol for short (also known as mushroom alcohol), is a chemical that attracts biting insects such as mosquitos"

En menisi takuuseen siitä alkoholin vieroksumisesta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #13

Sikunaa. Eli suurimolekylisiä alkoholeja.
Jokainen alan keittäjä ja käyttäjä tietää sikunan.
Metanoli on eri juttu, se lasketaan pois tai otetaan talteen tislauksen alussa. Kun etanoli loppuu, alkaa putkesta tippua vettä ja sikunoita.

Kotikeittoisen aromi tulee noista. Poistetaan aktiivihiileen suodattamalla tai tammitynnnyrien läpi haihduttamalla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.J.> ... tervankusi sisäisesti nautittuna....

ooooooooo

Voiks sitä nauttia sisäisestikin. Me ollaan heitelty sitä kiukaalle aromin vuoksi.

Matti Jalagin

Kyllä voi, mutta en voi tässä ääneen lupaa antaa, koska lääkelupa tai jotain puuttuu jne. on laitonta edes puhua.

Kerron kuitenkin oman kokemukseni puolentoista vuoden ajalta eikä yhtään ainoaa flunssaa tullut vaikka perheeni kieri niissä säännöllisesti ympäri vuoden.

Pari tippaa tervankusta aamulla vesilasiin ja ihosta puski läpi kesäkuumalla niin , että papan tervattu puuvene oli mielessä.

Mutta yhtään pöpöä ei yli mönkinyt eikä flunssaa koko aikana ollut.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Lapsena vietin kesät mummulassa, joka sijaitsee suon vieressä. Mukulana en huomannut hyttysten pistämistä, mutta aamuisin lakanat olivat aina täynnä veritipluja. Unissani raavin.

Nykyään olen kaupunkilainen ja kiljaisen suureen ääneen heti kun hyttynen pistää. Näin herkkähipiäiseksi sitä kaupungissa tulee. Tahtoisin suosittaa tuota vekotinta papalleni, mutta tiedän, että pappa nyrpistäisi nenäänsä ja nauraisi mokomalle kaupunkilaisten vekottimelle.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

En voi itse suositella, koska ainakaan menneenä kesänä en huomannut sen tehoa konkreettisesti ja se on niin kallis. Ehdota papallesi tuota kiljuämpäriansa-menetelmää jonka kuvailin ylempänä kommenteissa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Sääli heittää noin komiaa proteiinikasaa hukkaan. Muutama muna sekaan ja murekemuotoon, uuniin (200) puoleksi tunniksi ja nautitaan muussin kanssa. Tai ihan puristelee pullia ja uppopaistaa mokomat.

No en itsekään söisi, mutta sääli se on silti.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

oon funtsinut tota itikka ongelmaa mut välttänyt pysymällä sisällä eli ei ole tarvinnut joukko tuhoasetta hankkia.

banaanikärpäset vaivaa sisälläkin, siihen tein yksinkertaisen ansan. pullon pohjaan sentti kojnakkia ja liraus fairyä.

suomalaiset hukkuu kännis, ei o kärpänen sen fiksumpi. viikossa katosivat. tai siis siirtyivät ilmasta pulloon.

Tämän blogin suosituimmat